Hapanjuuripretzelit
- Hapanjuuri.fi / Emma
- 4 päivää sitten
- 3 min käytetty lukemiseen

Pretzelit ovat koukuttavia! Niiden jähmeä pinta ja pehmeä sisus on itsessään niin hyvä yhdistelmä, että pretzeleihin ei yleensä laiteta edes täytteitä tai sen kummempia päällisiä. Täydellisiä piknikille tai evääksi!
Nämä hapanjuurella valmistetut pretzelit ovat uunista tullessaan pinnastaan herkullisen rapeita, mutta parin tunnin jäähtymisen jälkeen niissä on ominainen jähmeys ja napakkuus. Kumpikin vaihtoehto aivan yhtä herkullisia.
Reseptin taikinassa käytetään osittain olutta veden joukossa. Olut ei merkittävästi vaikuta fermentoitumiseen sillä yleensä oluet on käymisen jälkeen pastöroitu ja siksi hiivoja ei enää ole elossa. Eikä paiston jälkeen alkoholiakaan ole tietenkään jäljellä. Mutta sillä on muita tehtäviä! Olut tuo taikinaan paitsi makua, myös yllättävää rapeutta. Itse käytin taikinassa lageria, mutta valitse oma suosikkisi ja kokeile sitä (Psst. kannattaa kokeilla olutta veden tilalla myös pizzataikinassa 🤩). Vaikka et pitäisi oluesta muuten (kuten minä), kokeile silti rohkeasti. Pretzeliin sopii hienosti paitsi kevyemmät oluttyypit, kuten lager, mutta myös maltaisemmat ja tummemmat vaihtoehdot.
Oikeanlaisen rakenteen saamiseksi nämä pretzelit keitetään. Riippuen reseptistä, joskus keittäminen kuuluu asiaan ja joskus ei, mutta kyse taitaa olla enemmän mielipide- tai alue-eroista, kuin varsinaisesta "säännöstä". Keittäminen ruokasoodassa ja sen jälkeen siveleminen valkuaisella auttaa myös kullanruskean värin saamisessa.
Lähdetään tekemään pretzeleitä!
RESEPTI / Pretzelit juurella
8 keskikokoista pretzeliä
185g vettä ja olutta (päätä itse, mikä on oma suhteesi. Itse laitoin aika lailla 50/50)
120g aktiivista juurta
15g leipäsiirappia
360g jauhoja
8g suolaa
30g pehmeää eli huoneenlämpöistä voita palasina
1rkl ruokasoodaa keittämiseen
Sekoita ensin yhteen kaikki muut paitsi voi. Käytä yleiskonetta, jos sinulla on sellainen käytössäsi. Lisää tarvittaessa vettä tai olutta, jos taikina näyttää liian kuivalta. Sekoita pari minuuttia, kunnes taikina on tasaista ja sekoittunut kunnolla. Reunoilla ei saa olla kuivia palasia tai jauhoja vaan taikinan pitäisi "putsata" kulho melko hyvin.
Lisää voipalaset yksitellen taikinaan ja vaivaa, kunnes kaikki voi on sekoittunut taikinaan.
Anna taikinan kohota, kunnes se on selkeästi kohonnut. Tee kohoamisen alussa muutama taittelu noin 30 minuutin välein ja anna sen jälkeen kohota rauhassa. Voit myös antaa taikinan kohota ilman taitteluita.
Jos haluat pretzeleiden olevan valmiita vasta seuraavana päivänä, laita taikina tässä vaiheessa jääkaappiin. Voit myös muotoilla pretzelit valmiiksi ja laittaa ne jääkaappiin, jos haluat säästää aikaa seuraavalta päivältä.
Kun taikina on kohonnut, kumoa se leivonta-alustalle ja paloittele 8 osaan.
Pyörittele palaset ensin pötkylöiksi ja anna niiden levätä 10-15 minuuttia. (Kuva 1)
Pyörittele sen jälkeen pötkylöiden päät ohuemmiksi kuin keskiosa. Jätä pötkylän keskellä oleva osio "rauhaan" ja pyörittele vain päitä. (Kuva 2)
Tuo ohuemmat päät yhteen ja pyöräytä ne pari kertaa toistensa ympäri, kunnes kierre muodostuu. (Kuva 3)
Paina taikinan päät paksumman osan kummallekin puolelle. Paina kunnolla, jotta päät pysyvät keittäessä ja paistaessa kiinni pretzelissä. (Kuva 4)
Anna pretzeleiden kohota 2-3h, kunnes ne ovat selkeästi pullistuneet. (Kuva 5) Jos olet laittanut taikinasi jääkaappiin, ota huomioon aika, jonka taikina tarvitsee lämmitäkseen ennen muotoilua ja/tai kohoamista. Taikinassa on voita, joten se jäykistyy jääkaapissa.
Kun pretzelit ovat valmiita keitettäväksi ja paistettavaksi, kiehauta vettä ja lisää sinne ruokasoodaa noin 1rkl. Veden tulee pulputa hieman, mutta ei liian voimakkaasti.
Leikkaa leivinpaperi pretzeleiden ympäriltä ja laske pretzeli leivinpapereineen pintapuoli alaspäin keitinveteen. Leivinpaperi irtoaa melko pian. Poista se kattilasta. Keitä pretzeleitä noin 1 minuutin ajan, puolessa välissä kääntäen pretzelin toisin päin.
Nosta keitetty pretzel leivinpaperille ja anna kuivahtaa ja jäähtyä hetki. Sivele pinta valkuaisella, viillä halutessasi pieni viilti paksuimpaan kohtaan ja ripottele sormisuolaa, seesaminsiemeniä tai vailla juustoa pintaan.
Paista 230 asteessa ensin uunin alaosassa, kunne taikina on kohonnut. Nosta pelti sen jälkeen ylemmäksi ja paista, kunnes pinnasta tulee kullanruskea.
Nauti!
#pretzelitjuurella #hapanjuuripretzelit #vappuherkut #vappureseptit #piknikreseptit #hapanjuurireseptit
Comments